Outdoor( activitati în aer liber) - terminologie.


[INTRO] Totul a început acum 2 ani, o ieşire la munte de 5 zile, am cunoscut oameni extrem de pasionaţi de munte, mai mult de atât m-au asigurat cu echipamentul pentru prima mea experiență(Vă salut călduros! :)). Toţi, vorbitori de limba rusă, și suna aşa:  "Мы идём в поход!", "восхождение", "горный туризм"... Celor de acasă le spuneam că merg pe munte, cu cortul, pentru X zile - atât. În acel moment nu eram preocupată de noţiuni, termeni sau definiţii, mai degrabă eram implicată în procesul la care luam parte. În timp, lucrurile s-au schimbat. Am încercat noi şi noi experienţe, diferenţa era vizibilă - făceam lucruri diferite - dar aşa sau altfel le numeam în acelaşi fel - ieşiri la munte. Acum, când interesul pentru munte a crescut ...
Pe forum-uri, site-uri şi blog-uri de călătorii, turism & Co adesea sunt folosite neologisme, cuvinte împrumutate din limba engleză - şi în cele mai multe cazuri sunt înţelese greşit. În linii generale acestea sunt:

Hiking is an outdoor activity of walking in beautiful natural environments on pre-charted paths called hiking trails. There are day hikes and overnight hikes.
Hiking-ul(Drumeția) este o activitate în aer liber care constă în mersul pe jos, în medii naturale, de multe ori în zone muntoase sau alte zone pitorești pe trasee special concepute, numite și trasee de drumeție. Sunt drumeții de o zi și mai sunt drumeții care necesită campare peste noapte. În DEX, drumeție -  călătorie (făcută pe jos); excursie, turism.

Trekking is a long journey be undertaken on foot in areas where there are usually no means of transport available. Trekking is not necessarily mountaineering; it is walking for a number of days, usually on uncharted paths, in challenging environments which are likely to be hilly or mountainous. Trekking is also known as backpacking.
Trekking-ul este un tip de călătorie aventuroasă și lungă, efectuată pe jos în zonele în care mijloacele comune de transport, în general, nu sunt disponibile. Trekking-ul nu trebuie să fie confundat cu alpinismul, este o călătorie de mai multe zile pe trasee nemarcate în medii naturale mai dificile care au relief deluros sau muntos. Trekking-ul este de asemenea cunoscut ca backpacking.

Mountaineering is the sport or hobby or profession of walking, hiking and climbing up mountains. It may be said to consist of two main aspects, rock-craft and snow-craft, depending on whether the route chosen is over rock or over snow and ice. Both require great gymnastic and technical ability, but experience is also very important part of the latter.
Alpinismul este sportul, pasiunea, sau profesia care are ca scop ascensiunea în munți, pe zăpadă, stâncă și gheață (ghețar). Alpinismul există în două forme: clasic și tehnic.
Alpinismul clasic este forma originală a mersului pe munte, pe ghețar, zăpadă și stâncă, având ca obiectiv general atingerea unui vârf. În plus față de drumeție, se folosește un echipament tehnic specific precum: pioletul, colțarii, coarda, hamul.
Alpinismul tehnic este forma mai complexă a mersului pe munte, pe pereți verticali de gheață și stâncă, care a apărut la finalul secolului XIX, la peste 100 de ani de la apariția alpinismului.

Ski touring is an activity where long distances are covered on skis. Typically touring is done on trails which are not maintained, and without any mechanical lifts to get up hills. Tours can often extend over a period of more than one day. Typically, skis, bindings, and boots allow for free movement of the heel to enable a walking pace, as in Nordic, and unlike in Alpine skiing.
Schiul de tură este deplasarea pe munte iarna, pe schiuri cu legături speciale, care permit ridicarea clăparilor de pe schi, pentru a ușura mersul. În plus, cu schiurile de tură se poate merge în pantă, datorită așa numitelor ”piei de focă” care se lipesc pe talpa schiului. Deoarece se schiază în afara pârtiilor amenajate, schiul de tură necesită numeroase cunoștințe de munte (alpinism clasic). Din această cauză este o ramură a alpinismului, coordonată de UIAA și nu a schiului alpin, respectiv a FIS.

Persoana care face drumeții - montaniard.
În opinia lui Dinu Mititeanu "montaniard" este " un om care iubește Muntele, care îl abordează cu echipament și cunoștinte adecvate evitării accidentelor și care are un comportament ecologic".
Și dacă căutăm mai adânc, gasim termeni specifici:

Backpacking – cunoscut ca și trekking, sunt drumețiile de mai multe zile, adesea anevoioase în special în regiunile muntoase.
Dog hiking – drumeții cu câinele.
Freehiking – drumeții în pielea goală, deasemenea drumeții înafara traseului.
Hillwalking – termen Britanic pentru drumeții pe dealuri sau munți.
Nordic Walking – mers pe jos cu bețe, în stil Scandinav.
Scrambling – "non-technic" cățărare de stânci sau alpinism sau drumeție "technică".
Thru-hiking – drumeție a unui traseu de la un capăt la celălalt într-o singură excursie.
Waterfalling – aka vânătoare de cascade și excursii la cascade sunt drumețiile făcute cu scopul de a găsi și a admira cascadele.
Heli Hiking – folosind elicopterul pentru a accesa zone izolate unde nu se poate ajunge altfel.
Bushwhacking – termen Nord American pentru drumeții care își fac singuri traseul prin locuri neumblate.
Flighthiking - termen folosit pentru drumețiile în linie dreaptă, de obicei în afara traseului.
Mici curiozităţi:
”rucsac”, provine din germanul ”ruck-sack” (sac de spate).
”rapel” – coborarea pe coardă – provine din francezul ”rappel” (rechemare).
”repşnur” - provine din francezul ”Reepschnur” a fost inlocuit de francezul ”cordelline”, astazi fiind generalizat ”cordelina”.



Share/Bookmark

2 comments:

  1. Foarte interesant. Da' când aduni curajul şi forţa şi motivaţia şi dorinţa şi dragostea pentru cetitori şi termini postul despre Kazbek? :D

    P.S. - Urmăresc cu plăcere ăst minunat blog...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc!
      Încerc să reușesc. În cel mai apropiat timp am să dedic timp și pentru ”Kazbek”. Eh, dacă o zi ar avea mai mult de 24 ore, pe bune!
      :)

      Ștergere