Cicloturism. Nordul Moldovei!

Perioada: 25.08.2012-27.08.2012
Locația: Nordul Moldovei
Itinerar: Ungheni-Fălești-Glodeni-Rîșcani-Edineț-Ocnița
Distanță: 240km
Altitudine cumulată: 2880m
Participanți: Rita, Kонстантин, Backup, Dima_r, Val, kvest, ADY și eu
Traseu.

25.08.2012
Ziua I
Distanța -
116 km
Altitudine cumulată - 1284m
Sâmbătă, 25.06.2012 - trecut de miez de noapte am totul pregătit pentru întreaga călătorie, mă oblig să dorm măcar 1 oră şi la ora 01:30 fac ultimele verificări, încerc să nu-i trezesc pe cei dragi şi la 02:00 mă pornesc spre gară. 
Chişinăul doarme, e mult prea pustiu, o linişte neobişnuită bântuie străzile oraşului...
3:10 Ne întâlnim cu toţii în gară, o atmosferă caldă şi prieteoasă...deşi am emoţii mari, deoarece e pentru prima data când voi avea o asemenea experienţă, membriie echipei îmi insuflă multă încredere şi curaj. E, şi acum e acum, start...(o călătorie cu trenul de 3 ore).
În tren, mai mult am dormit, dar am fost trezită de un iz foarte puternic - usturoi! ))))) Băieţii au hotărât să-şi întărească imunitatea, iar glumele şi voia bună cuprindea tot vagonul...am trezit interes în rândul călătorilor(2 la număr) cu pasiunea noastră pentru bicicletă :) O gustare mică ca pentru micul dejun şi suntem pregătiţi pentru pedalat :)


6:30 Ajungem în gara din Pîrlița și prindem un răsărit frumos de soare, în mai puțin de 5 minute de la coborâre se constată faptul că suntem 8 membri dintre care 6 cu aparate foto, începe sesiunea foto și marea călătorie...

La început, relieful a fost ”domol”, și astfel am ținut pasul cu restul grupului, însă după o oră de pedalat când dealurile au început a se ivi, devenea tot mai greu și treptat m-am distanțat. În spate era mereu ADY cu cuvinte de încurajare și susținere - m-au ajutat enorm de mult! :)
În jurul orei prânzului am făcut un popas pentru a ne reîncărca bateriile cu energie, eu deși eram acolo nu eram acolo, eram mai mult adormită. Stăteam cu toții împreună la o terasă mică, un suc, un iaurt, o ciocolată și let's move on!
Și iarăși mă regăsesc la distanță față de ceilalți.  De această dată ADY îmi sugerează să cânt pentru a-mi fi mai ușor în urcare...e, am cântat imnul RM(Limba noastră-i o comoarăăăă...), eu nu prea le am cu cântatul, dar ca să vezi, după ce am cântat mi-a fost mai ușor (Woohoo hooo hooo woohoo hooo Don't worry, be happy! :D) Am început să-mi revin, și pedalam mai repede. 
Soarele încălzea tot mai mult, iar căldura devenea insuportabilă. Ori de câte ori întâlneam în față surse de apă, Dima nu ezita să facă un mic duș))
Sursa foto - Andrei Pinzaru
Când căldura a atins limita superioară ne-am ascuns la umbra nucilor de pe marginea șoselei, iar Slava și Constantin ne-au curățat miez de nuci, mult mai gustoși decât în Chișinău.
Iată-ne ajunși și la prima destinație, din aici din vîrf se văd ”Sutele de Movile”. Adieri mici de vânt fierbinte, am facut câteva poze și am pornit mai departe. În general opririle făcute de-a lungul traseului au fost scurte, va trebui să mă obișnuiesc și cu atît, dar sincer în timp, mi-am dat seama că cu cît mai lungi sunt opririle cu atît mai greu e să pornești din nou...

Continuăm calea spre Costești. Facem ultimele cumpărături pentru cină și micul dejun de mâine și ne vedem lîngă lacul de acumulare Costești. Eram cu gândul împăcat că asta a fost pentru această zi și în curând vom face scufundări în lac, dar nu a fost așa...
Conform planului, trebuia să ajungem de partea cealaltă a lacului, am mers spre podul plutitor, care de fapt nu mai funcționa de 2 ani încoace. Tot din neștire, un șofer a ajuns în situația de a fi la un pas de a ajunge sub apă cu tot cu automobil...
Astfel, am mai pedalat aprox. 20km traversând localitățile Duruiutoarea, Văratic și Duruiutoarea Nouă. În cale apăreau primele forme de relief stâncos, fapt ce nu a putut decât să bucure ochii și să uităm de oboseală, deși pentru astăzi scopul inițial pus - de a parcurge câți mai mulți km, astfel ca în ziua următoare să ne bucurăm de peisajele frumoase ale nordului Moldovei. În Văratic, tot satul e cuprins de o aroma îmbietoare de mere, traversând această localitate am văzut cum sunt depozitate tone de mere în remorci de dimensiuni mari-mari, Val, s-a apropiat chiar și a cerut câteva..mmm, delicioase!
Am ajuns noaptea pe malul celălalt, baieții au instalat tabăra. Kvest a avut grijă să facă focul și Rita ne-a gătit o cină gustoasă. Ne-am adunat în cerc, lângă noi focul, luna pe cer - și o surpriză! Happy Birthday to you...Wow, eu chiar nu mă așteptasem, deci în cursul acestei săptămâni mi-am sărbatorit aniversarea zilei de naștere...m-au surprins plăcut cu un cadou foarte util - o lanternă frontală! - au sesizat și ținut minte de data trecută că nu aveam una ... sunt tare fericită! )))
Mai târziu am mers pe malul lacului, am facut câteva scufundări, ne-am răcorit, revigorat și am mers la somn - eu una, eram foarte obosită ))) Noapte Bună! 
26.08.2012
Ziua II
Distanța - 66,2 km
Altitudine cumulată - 889m
Bună dimineața!
Kонстантин, ne-a gătit micul dejun și mi-a spus solemn : "Татьяна, вчера прошли акклиматизацию, сегодня будем покорять вершины!" ))))))))))) Eu sper, am exprimat corect ideea... 
După ce am demontat corturile, împachetat toate lucrurile și înmânat sacul meu de dormit enorm lui Kонстантин, pentru a-mi ușura din greutate am pornit din nou spre noi orizonturi...
Mai plini de energie, dis-de-dimineață am mers în grup cu o viteză constantă de 24km/h, din spate il auzeam pe Val: -  Dima, Backup, țineți-o tot așa, nu mai puțin de 24))) Mi-e mi s-au mai ”dezmorțit” picioarele după o pauză de o lună fără bicicletă și după ziua de ieri, azi am parcurs destul de bine. 
Pe traseu, traversând o localitate - acum nu mai îmi aduc aminte ce localitate, ne-am oprit la o fântână pentru a ne aproviziona cu apă, acolo am întâlnit un om tare bun la suflet, ne-a dat mere dulci și mălăiețe, am schimbat o vorbă și am pornit mai departe.
În continuare, Val a zărit un lan de pepeni roșii, am făcut popas și gustat din ei ))


Am luat prânzul lîngă un izvor amenajat și îngrijit. Apa rece de izvor ne-a răcorit și a fost perfect! A urmat o ascensiune la sfârșitul careia am descoperit primele vederi frumoase :)
Ne pregătim pentru a face poze :)



Tot azi am traversat pentru prima dată un râuleț - pedalând...AAAEEEE! A fost tare fain, deși mi-a fost puțin frică, și nu numai acum, au mai fost și alte momente, dar când în față ți se demonstrează că se poate, atunci se merită de încercat!

Deci, astăzi ne-am laut revanșa pentru ieri, locuri frumoase, unde avem timp să le admirăm, să facem poze, să respirăm adînc aer curat! Am întâlnit și un măgar jucăuș)) A fost un model exemplar))Plus am mai făcut un mic duș la un izvor, care de jur împrejur era zidit, astfel formându-se un mic bazin, temperatura apei fiind 11°C.

Un apus de soare spectaculos, l-am capturat și mulțumiți continuăm... ADY Mulțumim mult pentru poze!!!

Se lasă pe înserat, iar noi suntem în căutarea defileului ”Borta Ciuntului” care este localizat între satele Corjeuţi şi Caracuşenii Vechi. Ne-a prins noaptea traversând de-a lungul unui râuleț(Lopatnic - cred) unde locul pentru trecere se îngusta treptat - bună aventură )))
Am luat cina, tradiționalul foc și la somn ))
Noapte bună!

27.08.2012 
Ziua III 
Distanța - 55,4 km 
Altitudine cumulată - 707m
Trenul Ocnița-Chișinău pleacă din gară la 4:01 dimineața și cum ieri am mers la somn pe la 22:00, am dormit 1,5 ore și la miezul nopții am pornit din nou la drum...Eu nu am mai mers niciodată noaptea pe offroad, în scurt timp ne-am văzut în mijlocul unui lan de varză - ce haios...l-am traversat de-a lungul, noapte fiind nu mi-am dat seama cum a fost exact - intuiesc))) Și nu am mai râs cu atâta poftă de mult timp :D

Am crezut că mai avem de parcurs 40km, dar în realitate au fost mai mulți, am făcut și o scurtătură, nu am mers pe șosea, ci prin sate... Dima_r ne-a îndrumat pe tot parcusul călătoriei, și în orice moment știam unde suntem și încotro trebuie s-o luăm, tot ce trebuia de făcut : Dima, încotro? și răspunsul nu întârzia să apară.
Am avut și pană de cauciuc, și eu și Rita - care ne-au mai luat din timp. Tot grăbindu-ne să reușim, mergeam destul de repede, la un moment dat, când am ieșit pe șosea, aceasta brusc s-a terminat, și drumul a devenit un calvar, eu mai mult m-am speriat, aveam viteză bună, eram în coborâre - și pietriș, am frânat puțin de tot și am trecut peste, și tot frânam cîte puțin pînă când am revenit la o viteză normală - am respirat ușurată și nici acum nu-mi dau seama ce a fost, s-a întâmplat prea repede - e, dar important e că nu s-a întâmplat nimic, mai târziu Kонстантин, 
îmi explică cât de important e să păstrez distanța la coborâre pe timp de noapte.

Traversând sate, întâlneam petrecăreți de noapte, care strigau în urma noastră și tot întrebându-se dacă participăm la vreo competiție, aceste momente ne mai concetrau atenția, pentru că uneori aveam impresia că adorm din mers, mai ales pe porțiunile de șosea netedă...dar cum drumurile noastre sunt așa cum sunt, nu a durat mult și dispărea orice dorință de somn - era deajuns să simți cum ai trecut peste o denivelare)))

Era aproape 3:30 și am zărit un indicator - Ocnița 22km, deci sigur nu reușim la timp în gară, ne oprim pe marginea șoselei, Kонстантин, caută loc pt înnoptat, și ne deplasăm la 300-400m într-o poieniță, nu mai montăm corturile, sacul de dormit salteaua și cad jos, adorm in câteva secunde :D După ceva timp aud: ”Tatiana, plouă! Treci în cortul de acolo!” M-am ridicat, ploua - 3 corturi deja instalate unul lîngă altul. Ne-am văzut repede în cort și am adormit la fel de repede, însă nici acum nu mi-am împlinit somnul, am dormit 1-1,5 ore, de această dată trebuie să reușim la trenul ce pleacă din Ocnița spre Chișinău la 9:00. Și ca să nu avem surprize la 6 dimineața pornim din nou la drum. Răsăritul de soare nu l-am vazut, un cer înnorat și vânt rece. Iar ceasul șmecher a lui ADY, atenționa - Storm Alarm!
Drumul a fost lung, dis-de-dimineață oamenii trezindu-se pentru a-și continua cursul vieții lor, astăzi au fost uluiți de un grup de bicicliști :D Au fost și hazlii - ”Hai, mai repede, șe-i rămas în urmă!” , ”Trajeți fetele la deal!”, ”Mai, da nebuni mai sunteți”, ”De unde v-ați luat” lol.gif 
Ajunși în Ocnița, finally, a început să plouă, exact când noi am terminat de pedalat. Starea de somn ne-a curpins pe toți, și eu căutam un loc să ațipesc...

În gară am aflat că nu e nici un tren la 9:00, ci abia la 10:50 sosește trenul Moscova-Chișinău. Având mult timp la dispoție, am mers în oraș, am gasit o cafenea și toți am comandat câte o zeamă! A fost foarte gustoasă, și acum împliniți, așteptam trenul!

Trenul stă în gară 30 minute, timp mai mult decât suficient pentru a îmbarca bicicletele! În tren, locuri libere nu prea sunt, dar am fost anunțați că la Bălți se eliberează mai mult decît jumătate. Băieții, pe rând au păzit bicicletele, iar noi ne-am așezat comod în salon. Când s-au mai eliberat locuri, bicicletele au fost aduse și ele în salon, și acum puteam dormi toți liniștiți!



Înainte de coborâre am descis o șampanie, sărbătoream prima mea experiență - semn de mulțumire pentru toată echipa!

Totul a decurs bine, da au fost aventuri, a fost vesel, interesant, captivant, am vazut locuri foarte frumoase și nu oricum dar pe bicicletă. Ortlieb'en, Volkswagen - Băieții știu de ce! )) party.gif 
Mă folosesc de ocazie și ...Rita, Kонстантин, Backup, Dima_r, Val, kvest, ADY, vă mulțumesc enorm de mult pentru tot, impresiile sunt din cele mai frumoase și astea toate datorită vouă! V-am îmbrățișat pe toți!  

usb2.0 Mulțumesc mult pentru genți și portbagaj wink.gif
Mă mai folosesc o dată de ocazie și vă doresc drum bun și vânt din spate în Mega turul pe bicicletă în Turcia, care va începe astăzi!!!
Album foto : http://fotki.yandex.ru/users/cotiga-tatiana/album/259587/ 




Share/Bookmark

4 comments:

  1. Tare tare tare fain!
    Eu am descoperit bicicleta anul trecut si abia astept sa urc din nou pe ea, sa facem ture lungi si poate anul asta si intr-o calatorie cu corturile, mmm :)
    Si blogul, este minunat! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere