Escaladă pe gheață.Țîpova


O ultimă verificare înainte de împachetare,
e foarte important ca echipamentul să fie complet! 
Cațărarea pe gheață este o formă de alpinism tehnic ce se realizează cu corzi și un echipament special de protecție și presupune așa cum o indică și numele, escaladarea unei formațiuni înclinate de gheață precum ghețari, cursuri de apă înghețate sau suprafețe de stîncă acoperite cu gheață de la precipitații.

Republica Moldova. Țîpova În luna ianuarie a fost atît de frig încît cascadele ce s-au format pe râuleţul Ţipova au înghețat. Nu am putut rata acest fenomen surprinzător și invitația de a face o ieșire cu o eventuală cățărare pe gheață am primit-o cu mare drag.

În s.Țîpova se poate ajunge cu autobuzul - http://www.autogara.md/ sau cu mașina proprie pe drumul național R20 sau în cazul grupurilor mai mari, cum am fost noi - sunt persoane care oferă servicii de transport tur-retur la prețuri accesibile, nu e cazul companiilor turstice care au prețuri foarte mari. Mulțumim mult Elenei care a salvat călătoria găsind 2 maxi-taxi (îi puteți găsi la numarele de telefon 069070500 și 069620631) chiar cu o zi înainte, asta pentru că șoferii cu care ne-am înțeles inițial s-au temut de zăpezi și au dat înapoi pe ultima sută de metri. Necătînd la ninsorile abundente din ultima perioadă, drumurile au fost bine deszăpezite și nu ne-a creat careva probleme de circulație, 120 km i-am parcurs în mai puțin de 2 ore.
ECHIPAMENT Cele mai comune elemente ale echipamentului pentru cățărările pe gheață sunt șuruburile de gheață, pioleții, casca de protecție, bocancii tehnici și colțarii tehnici - dispozitive metalice prevăzute cu o serie de colți, care se prind de talpa încălțămintei ca să nu alunece pe gheață, încălțămintea trebuie să fie bine izolată termic, mai multe perechi de manuși, iar pentru cațărările pe cascade de apă este obligatoriu și un costum Gore-Tex pentru a evita experiența unui posibil duș la temperaturi de 0 grade. Deseori, cățărătorii își aleg echipamentul în funcție de înclinarea pantei și consistența gheții.



BOOM!!!



Share/Bookmark

0 comments:

Trimiteți un comentariu