Primul zbor cu parapanta!

În această vară,2013, mi-am dorit foarte mult o noua experiență, ceva ce nu am mai făcut pînă acum - un zbor cu parapanta. Cum urma să merg pe Elbrus, nu am căutat prea mult pentru a găsi o oportunitate de zbor, însă din momentul în care am anulat călătoria pe Elbrus am început, activ, căutarile pentru că aveam zilele de concediu deja stabilite. În mai puțin de 1 săptămînă m-am regăsit la mii de metri înălțime, în avion, îndreptîndu-mă spre ”Escape Adventures” cît ai zice ”vreau să zbor” :))
Unde? Tekirova, Turcia. Vîrful muntelui Olympos(Tahtali Dag) Cînd? 10.08.2013

Am ajuns pe litoral, ne-am cazat, mi-am planificat zborul pentru a 3-a zi. În dimineața de 10 august 2013 am pornit spre locul faptei, și incercam să-mi țin calmul cu gînduri de genul: ”e doar la 2365m, ai făcut vf.Elbrus, unde au fost 5642m și totul va fi bine, dar, nu voi mai avea contat cu pămîntul - aaa, cum o fi???”.>/span>

Cînd am ajuns sus, am văzut cum a mai decolat cineva în tandem cu instructor și m-am mai liniștit. Erau 2 locuri special amenajate pentru decolare și care sfarșeau în stînci abrupte, doar eram în vîrf. După o plimbare lungă prin împrejurime, din vîrf se vede mai tot litoralul între Antalya și Finike, iar de-a lungul lanțului muntos se pot vedea cîteva localități rurale care au ca unică legătura cu marele orașe - șoseaua. De acolo de sus seamană mai mult cu o rețea complexă și haotică, dar care te duce cu gîndul la viața rurală...dar, să ne întoarcem la ale noastre - a venit timpul să ne pregătim pentru zbor și atunci mi-am simțit pulsul mai puternic ca niciodată. 

A urmat aproximativ 2 ore în care am așteptat vîntul potrivit pentru zbor, timp în care am reușit să leg o conversație cu instructorul și cei doi asistenți despre zbor, detalii tehnice, vreme și multe altele, dar mai cu seama să aud o mie de glume și peripeții care erau pentru a-mi distrage atenția pentru că ei știu, fiecare are emoții pentru prima dată :)) Ne-am întins pe vîrf de munte și din cînd în cînd tresăream că acum e acum și iată iată, dar nu... credeam că nu mai zbor azi și anulăm zborul, dar din toată experiența ce au reușit să mi-o povestească, maxim au așteptat 4 ore, deci mai în gluma, mai avem mult pînă vor fi 4 ore de așteptare :)) Am alergat cu rucsacii imenși pe celălalt loc amenajat pentru zbor și în mai puțin de 10 minute eram în aer!!! Cel mai mult mi-a fost frică în momentul în care ne-am desprins de la sol, iar sub noi era deja stînca și-și-și zburăăăăm! După ce am trecut de acest moment am fost cuprinsă de atîta liniște și am început să văd peisajul, apoi să aud vântul puternic, și tocmai apoi să simt că zbor! A fost fantastic! Deși e greu de descris în cuvinte ce am simțit. Am început să prindem curenți de aer și să ne ridicăm tot mai sus și mai sus, am fost legănată în semicercuri de mii de ori, cam ca într-un parc de distracții cu atracții extreme! Pe toată durata zborului nu mi-am putut lua ochii de la frumusețea din jur!!! Din momentul în care am făcut prima fotografie de zbor și pînă la ultima ar fi trecut 58 minute, dar nu le-am simțit! Eu am rămas uimită cînd am văzut diferența de timp, mi s-a părut că a durat maxim cîteva minute :)
Prima parte a zborului a fost senzațională, dar cît luam în altitudine mă simțeam tot mai prost și am rugat să coborîm mai jos, a fost mult mai bine așa în plus vedeam mult mai clar relieful de jos :)
Decolarea a fost atît de usoară, 1,2,3 pași și suntem la sol :)
După zbor, timp de câteva zeci de minute, încă mai eram pe același val de emoții și parcă mi-aș mai fi dorit să mai încerc o dată, dar eram atît de obosită încît unicul lucru la care visam era patul moale din camera de hotel :)

Neapărat aș vrea să mai am o astfel de experiență și la noi acasă, știu nu vor mai fi așa înălțimi, dar totuși...



Share/Bookmark

2 comments:

  1. Ești mereu cu 2 pași înaintea mea )) Bravo x 25. Ce urmează? ))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc x 25 :)
      Ce urmeaza?! Vom vedea, dar m-ai întrecut la capitolul bicicletă, n-am plimabat-o pe munte decît pentru o zi, mă gândesc...

      Mă bucur mult să te ”revăd” aici!

      Ștergere