Parte introductivă
2012. Sfârșit de august, încă prinsă de euforia ascensiunii pe Elbrus, gasesc pe FB următorul eveniment :Зимние сборы Горного Клуба в горах Грузии или просто "КАЗБЕКОФИЛИЯ"(Formare de echipă pentru o expediție în această iarnă în munții Georigiei sub genericul ”Kazbekofiliya” realizată de către Clubul Montan din RM). Am citit cu atenție toată descrierea evenimentului - mai degrabă anunțul plasat. Am văzut 3 puncte cheie: este accesibil pentru începători deoarece timp pentru pregătire este destul, va fi oferit un plan de antrenament și vom învăța împreuna tehnica de ascensiune(ghețar), vom beneficia de zborul low-cost oferit de wizzair. Eu mi-am zis atunci când m-am întors de pe Elbrus că mai revin în Caucaz, iar aceasta mi s-a părut o șansă atractivă, așa că m-am alăturat și în scurt timp am avut prima reuniune unde urma să facem cunoștință...
Echipa
Elena
Andrei
Nadia
Roma
Tatiana
Dima
Ady
Dima
Adrian
Vitalie
Inna & Alexander
Andrei
Partea I. Planificarea ascensiunii pe Kazbek25 septembrie 2012 - primul antrenament comun, alergare pe un traseu special creat pentru acest eveniment, are și o denumire interesantă TwinPeaks - asta pentru că reprezintă un cerc închis, iar de-a lungul traseului sunt 2 vârfuri ce trebuie neapărat atinse, de aici rezultă că vom alerga atât la deal cât și la vale(în pantă) + mai e o porțiune dreaptă unde e loc pentru sprint. Traseul are 3,8km, iar pentru început alergam câte 1 cerc, mai târziu 2, și în ultima perioadă 3. Alergatul nu a fost tot, au mai fost și "трёшки" - imediat după alergat, timp de 3 minute făceam un set 3 de exerciții fără pauză(1- 3flotări; 2- 3 sărituri în sus; 3- 3 tracțiuni la bară) - mai târziu a fost 4 minute a câte patru repetări fiecare, apoi 5...
Pe lângă pregătirea fizică, în zilele de marți abordam câte o temă de specialitate(tehnica de ascensiune, crevase, ghețari, situații de urgență, salvare din crevase, echipament necesar, etc.)
Am fost împreună în drumeții prin Moldova, în Carpați, am simulat o situație de cădere în crevasă și am învățat tehnica polyspast.
Toate aceste au fost până în ianuarie 2013, când am stabilit ultimele detalii...
Partea II. Drumul până în CaucazChișinau - Kiev (autobuz) : 281Lei
08.01.2013 Chișinău(21:30) - Kiev (07:00)
09.01.2013 Kiev (17:10) - Kutaisi (21:25)
10.01.2013 Kutaisi (00:05) - Tbilisi (06:10) - Gudauri(12:00)
Kiev - Kutaisi - Kiev(avion) : 100Euro(tur-retur) - http://wizzair.com/
Kutaisi - Tbilisi(tren) : 80Lei Biletele au fost achiziționate online - http://railway.ge/
Tbilisi - Kazbegi(maxitaxi): 200Lei/persoană - am fost 13. Transferul a fost oferit de SnowLabGudauri, iar rezervarea a fost făcută din timp, astfel pe 10 ianuarie în gara din Tbilisi ne aștepta un maxitaxi.
Plini de emoții, pe 8 ianuarie ne întâlnim în gara de Nord și urcăm în autobuzul de noapte Chișinău-Kiev și dăm startul Kazbekofiliei :)) Tot atunci l-am cunoscut pe Adrian, legătura am ținut-o la distanță, așa cum este stabilit în România și el ca și mulți alții dintre noi am văzut evenimentul pe Facebook și s-a alăturat într-o aventură fără a ști cum va fi :). Și în general, am făcut cunoștință între noi toți, prinși de rutina din societate, ne-am pregătit pentru ascensiune mai mult individual și ne-am văzut destul de rar, zic eu. În Kiev am avut timp de plimbări în oraș - aflat încă în spiritul sărbătorilor de iarnă - dar plin de panouri de publicitate de mărimi gigante, care știrbește din frumusețea cu care ar fi putut impresiona. Zborul a fost ok(fiind low-cost, trebuie să recunosc am cam murit de foame, nu mi-am luat nimic cu mine, la întoarcere nu mai repet), am ajuns în Kutaisi la 22:15 am luat un taxi până în gara de tren, dimineață la 6 am ajuns in oraș(Tbilisi), și tot aici am găsit maxitaxi-ul care l-am rezervat, am mers în oraș după gaz, apoi am pornit spre Kazbegi - totul mergea după plan. Totul până pe la juma' de drum când șoferul ne anunță: ”Am fost atenționat prin telefon că drumul e blocat, înzăpezit și că nu putem ajunge la destinație.” Atunci s-a decis că mergem până unde se poate ajunge - acest loc a fost Gudauri, la 30km de Kazbegi. Ne-am stabilit într-un GuestHouse și așteptam(nu stând pe loc :)) noutăți bune în legătură cu dezăpezirea drumurilor...suntem în 10 ianuarie, ora prânzului sau poate puțin mai târziu.
Drumurile au fost deszăpezite abia în a 3-a zi, cum am petrecut cele 2 zile în Gudauri? Vezi partea III :)
Partea III. GudauriN-am pierdut timpul degeaba, eram înconjurați de munți și nu puteam sta așa aștepând vești...
10.01.2013 2200m - 2900m - 2200m
11.01.2013 2200m - 3007m(vf. Kudebi) - 2200m
12.01.2013 Gudauri - Kobi(14,7km pe 2 picioare) & Kobi - Kazbegi(pe 4 roți).
Am lăsat rucsacii grei în cameră și plină de curiozități am pornit spre vârf(nu pe Kazbek, dar și aici în Gudauri e un loc deosebit cu vârfurile sale, cu viața sa și zăpada la fel de albă), a fost o ieșire de aclimatizare și am urcat până la 2900m de-a lungul pistei de schi din Gudauri. Am început voios, plină de energie și dorință de a cuprinde cât mai mult din orizonturi - așa e de fiecare dată, în prima zi, în prima oră mă regăsesc într-o stare de nerăbdare, de așteptare a unor noi trăiri, iar sclipirea din ochi îmi face semn că vibrează ceva în suflețel :)
Cât am urcat, am tăcut, eu aproape întotdeauna tac și caut o comunicare tacită cu tot ce mă înconjoară. Simțurile - văzul, auzul, mirosul, gustul, atingerea - sunt tot ce avem nevoie pentru a aprecia ceea ce avem în jur!
Văd munți absolut imenși, și grei și de un alb imaculat.
Aud pașii în zăpadă(scârrrrț-scârrrț) și din când în când vuietul adus de un vitezoman pe schiuri(sfârrr-sfârrrr sau bufff-bufff dăcă se mai întâmplă să cadă cineva).
Mirosul proaspăt de iarnă îmi inundă nările - da, acel miros de iarnă, înghețat...
Simt vântul obraznic, azi, care ori e, ori nu e - apare și dispare după propriul plac))
Și mai simt un gust dulce, nu știu de unde vine, dar îmi place.
Aud pașii în zăpadă(scârrrrț-scârrrț) și din când în când vuietul adus de un vitezoman pe schiuri(sfârrr-sfârrrr sau bufff-bufff dăcă se mai întâmplă să cadă cineva).
Mirosul proaspăt de iarnă îmi inundă nările - da, acel miros de iarnă, înghețat...
Simt vântul obraznic, azi, care ori e, ori nu e - apare și dispare după propriul plac))
Și mai simt un gust dulce, nu știu de unde vine, dar îmi place.
Urcăm, urcăm...și ne mai încălzim cu un ceai verde, care preț de câteva minute aduce aminte a flori de primăvară, de căldura soarelui ori de focul făcut în sobă - ceaiul călduț acolo sus pe munte e un mic paradis, o fericire :)
(To be continued...)
(To be continued...)
(To be continued...)
(To be continued...)
Partea IV. KazbekDis-de-dimineață am pornit spre vârf, ascensiunea planificată începe înr-un sfârșit, și chiar de a fost să fie mai târziu decât am planificat, entuziasmul unui nou început a prins viață...
13.01.2013 1740m - 2830m
14.01.2013 2830m - 3150m
15.01.2013 2830m - 3217m - 1740m
(To be continued...)
Partea V. TbilisiUn soare care m-a încalzit blând și o adiere de vânt care mi-a adus un miros de pâine proaspat coaptă, bună diminieața Tbilisi.
16.01.2013 Old City, Khachapuri, Khinkali
17.01.2013 Mother of Georgia
18.01.2013 Sataplia Cave(Peștera Sataplia)
(To be continued...)
0 comments:
Trimiteți un comentariu